8 APR 2021

Fantazija je pogonska sila

Silvije Arc Popovič, portret umetnika

»Likovno sporočilo je eno od univerzalnih sredstev od pradavnine. Likovno izrazno sredstvo je individualno sredstvo. Likovno izražanje je primarni duhovni privilegij.«

Silvije Arc Popovič

VEČ

Akademski kipar, grafik in slikar Silvije Popovič Arc se je rodil leta 1950 v Mariboru. Po končani srednji šoli se je odločil za študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo in grafika, ki ga je končal pri profesorjih Dragu Tršarju in Bogdanu Borčiču. Po študiju se je izpopolnjeval v Parizu.

Umetniško pot je začel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja s prepoznavnimi kolaži in skulpto-slikami. Takrat je s prostorsko delujočimi materialnimi slikami odprl možnost drugačnega, za tisti čas novega in nekonvencionalnega likovnega izražanja.

SILVIJE ARC POPOVIČ
Ciklus mutacije: Znak
mešana tehnika, 108 × 148 × 40 cm, 1978

VEČ

Z Atelje Galerijo je začel sodelovati kmalu po njenem nastanku z razstavo olj na platno in skulptur, to je v letih 2003, 2010, 2012, zadnjič v marcu leta 2015 z instalacijo, prepletom najnovejših slikarskih del z nekaj najatraktivnejšimi primerki kiparskih slik iz prejšnjih obdobij iz Ciklusa mutacije, ki ga je razvijal od sedemdesetih let. Mutacije je iskal v nenehnih spremembah narave in družbenega okolja ter v opazovanju medčloveških odnosov, ki so mu predstavljali intelektualni izziv za pogosto proučevanje in sporočanje z likovno govorico.

SILVIJE ARC POPOVIČ
Razstava Ciklus mutacije, Atelje Galerija, 2010

VEČ

»Prostor, čas, volumen, struktura, tekstura, snov in mehanika so predpogoji za kiparsko govorico. Gravitacijska konstanta – likovna ustvarjalnost je študijski, kreativni in tehnološko raziskovalni akt. Je individualno sredstvo izraza. Je gestualno in duhovno neponovljiv privilegij humanoidne speciesa.«

Njegov umetniški izraz zaznamujejo igrive forme, poslikane skulpture in abstraktne slikarske kompozicije, v katerih opazovalec nehote išče figuralnost. Barva se zlije prek vseh likovnih del tudi na objekte. Združeval je različne materiale in oblike v likovne stvaritve, ki so za umetnika predstavljali svoj pomen.

SILVIJE ARC POPOVIČ
Ciklus mutacije: Skulpture
poslikana žgana glina, 2008, različne velikosti

VEČ

Fantazija je zanj pogonska sila. Skozi otroško domišljijo je izhajal iz risbe, hkrati pa je bila njegova težnja k prostorskemu delovanju in njegova prioriteta, razmišljanje o materiji in snovnosti kot taki. Zato je zanj dragocen vsak material, tudi industrijsko izdelan produkt, predmet, objekt ali samo njegov del, zavestno iskan ali naključno odkrit.

SILVIJE ARC POPOVIČ
Ciklus mutacije, 2015


VEČ

»Vse je arhitektura, vse grafika, vse odtis. Je sled. Predmet dodajanja, odvzemanja in duhovnega preživetja. Likovno sporočilo je eno do univerzalnih sredstev, že od pradavnine, likovno izrazno sredstvo je individualno sredstvo oziroma primarni duhovni privilegij.«

Ob izbiri materialov je bil zanj pomemben tudi proces razmišljanja o likovno-teoretskih vprašanjih. Nenehne spremembe narave, družbenega okolja in opazovanje medčloveških odnosov so zanj intelektualni izziv za – nemimetično portretiranje ožje in širše okolice – kot sam razlaga, mutacije oblike in prostora, kar še dodatno potrjujejo naslovi njegovih del: Mutacije oblike, časa in prostora, Dialogi, Variacije itd.

SILVIJE ARC POPOVIČ
Ciklus mutacije: Biotop
olje na platno, 150 × 120 cm, 2015

VEČ

Slikarske kompozicije izražajo avtorjeva razpoloženjska stanja, lahko nemirna, ekspresivna, igriva ali melanhonična, vedno pa barvno harmonična in navdihujoča, iz katerih veje espri njegovega kratkega pariškega obdobja. Čeprav nekatera umetnikova dela na prvi pogled delujejo abstraktno, avtor figure ni nikoli opustil. Bil je raziskovalec, mojster likovne govorice, sam nekako zunaj časa in prostora.

SILVIJE ARC POPOVIČ
Ciklus mutacije: Vetrna svetloba
olje na platno, 186 × 148 cm, 2012

VEČ

Shopping Basket