12 JUN 2020

KAJ JE FENG SHUI?

Feng shui (風水) je starodavna veščina urejanja zunanjega in notranjega prostora, ki so jo razvili na Kitajskem pred več kot 5000 leti. Temelji na prepričanju, da zasnova in urejenost prostorov lahko pripomoreta k uspehu, zdravju in zadovoljstvu stanovalcev, kar je izraženo tudi v imenu saj beseda “feng” pomeni veter in “shui” voda, oba elementa pa sta povezana z dobrim zdravjem.

Ukvarja se z arhitekturo in urejanjem prostora tako, da upošteva pretok osnovne vse prežemajoče življenjske energije qi in vzpostavlja ravnovesje med yin in yang energijo ter s tem pripomore k pozitivnemu odnosu med posameznikom in okoljem.

Tekom razvoja veščine so se pojavili različni pristopi. Na učenje Šole oblik je pomembno vplivala teorija o petih silnicah, ki so dobile imena petih elementov: lesa, ognja, zemlje, kovine in vode; na Šolo energijskih vzorcev pa je imela vpliv teorija Osmih simbolnih trigramov (Ba gua) na principu energijske karte, ki jo pogosto uporabljajo še danes.
Bagua pomeni osem območij

Bagua pomeni osem območij, ki sovpadajo z osmimi najpomembnejšimi področji človekovega življenja in imajo svoj določen element, smer, število, obliko in barvo

Bogastvo in obilje

Območje bogastva je povezano z obiljem doma. Nahaja se na jugovzhodnem delu hiše ali v zgornjem levem kotu stanovanja. Pozitivno energijo v tem delu lahko spodbudite s postavitvijo lesenih predmetov, rastlin ali z umetniškimi deli v vijoličasti, rdeči ali zeleni barvi.

 

SILVESTER PLOTAJS – SICOE
Ciprese
2014, olje na les, 
92 x 52 cm
Več

Slava in ugled

Če želite v svojem življenju več slave in ugleda ali morda strasti in inspiracije, okrepite energijo južnega dela prostora. Prevladujejo naj odtenki oranžne in rdeče barve, predmeti trikotnih oblik, svetila, svečniki in druga umetniška dela, povezana s soncem in ognjem.

 

 

LEON ZAKRAJŠEK
Composition (2)
2010, akril na platno, 40 x 40 cm
Več

Ljubezen in odnosi

Če želite okrepiti energijo na področju ljubezni, partnerstva in ostalih odnosov, je pomembno, da zagotovite dober pretok qija na jugozahodu prostora. Opremite ga v rožnatih, belih in rdečih odtenkih, kvadratnih ali pravokotnih oblik.

 

NEA LIKAR
Warm hug
1/10 Giclée print, 21 x 31 cm, akvarel, barvice, svinčnik, digitalno
Več

Zdravje in družina

Na vzhodnem delu je prostor zdravja in družine pa tudi kraj novih začetkov in motivacije, na katerega dobro vplivajo leseni predmeti, pravokotno pohištvo in ostali elementi v zeleni in modri barvi.

 

 

 

TIHOMIR TOMIČ
Grafika (2)
2012, globoki tisk, 50 x 35 cm
Več

Znanje in modrost

Kraj za pridobivanje novega znanja in modrosti lahko najdete na severovzhodu. Pozitivno energijo okrepite s kvadratnimi in pravokotnimi predmeti iz gline in keramike ter z umetniškimi deli, ki prikazujejo naravo.

 

NIK ANIKIS SKUŠEK
Neuresničene sanje
2014, olje na platnu, 40 x 50 cm
Več

Zdravje in dobro počutje

Središče prostora vpliva na zdravje in dobro počutje na vseh področjih življenja. Vsaka sprememba ima lahko velik vpliv, zato je pomembno, da poskrbimo za dobro energijo. Prostor opremimo s kvadratnimi oblikami zemeljskih barv, kot so rumena, rdeča in oranžna.



SLIVIJE ARC POPOVIČ
CIKLUS MUTACIJE – Veterna svetloba
2012, olje na platnu, 148 x 186 cm
Več

Kreativnost in otroci

Zahod prostora je povezan z otroškim veseljem, spontanostjo in izpopolnjenostjo. Povezujemo ga z otroki in z novimi osebnimi projekti, na energijo pa pozitivno vpliva uporaba belih in pastelnih barv krožnih oblik.

 

 

LUČKA ŠPAROVEC
Dežnik
2017, mešana tehnika na papirju, 40 x 30 cm
Več

Kariera in življenska pot

Kariera in življenjska pot sta povezani z elementom vode in prostimi formami, zato naj na severu prostora prevladujejo temno modre in črne barve ali umetniška dela s podobami vode.

 

MARKO MODIC
MODIC (43)
Giclée fine art print
Več

Potovanje in pomoč

Če iščete podporo in dobro sodelovanje ali če želite, da potovanje predstavlja velik dela vašega življenja, s tem povezane predmete postavite na severozahod prostora. Opremite ga v sivih odtenkih in vanj postavite ovalne ali okrogle kovinske predmete, kristale ali nakit.

 

IGOR BRAVNIČAR
Bela Membrana
2009, olje na platno, 216 x 236 cm
Več

Shopping Basket