6 OKT 2020

NAKAJ MISLI O SLIKARSTVU IN GLASBI

Umetnost posamezniku ponuja možnost za izraz notranjega sveta, ki nagovarja druge pripadnike družbe, da se s pogledom umetnika poistovetijo, v njem najdejo uteho, lepoto ali potrditev svojih lastnih prepričanj.

Tako se ustvarja in izraža duh časa, vloga umetnosti pa postane družbenotvorna. V vsakem času in vsaki družbi se prepletajo in dopolnjujejo različne izrazne vrste, ki s svojimi značilnostmi nagovarjajo specifičen krog posameznikov. Med bolj zanimivimi povezavami različnih umetniških smeri je povezava med glasbo in slikarstvom, saj sta ti kljub svoji različnosti ali pa morda prav zaradi nje med seboj pogosto neločljivi.

VASILIJ KANDINSKI, Kompozicija št. 8, 1923
VASILIJ KANDINSKI
Kompozicija št. 8
1923, 140 x 201 cm

Čas in prostor

Slikanje je prostorska umetnost. S svojo obliko presega časovne omejitve, saj je njena vsebina neodvisna od časovnih sekvenc. Sliko lahko gledamo kadar koli in kolikor časa želimo, saj ta ne spremeni njenega sporočila, ki se simultano odvije v naših mislih. To po eni strani predpostavlja svobodo, po drugi pa likovni podobi onemogoča možnost popolne mimetičnosti resničnosti, po kateri stremi.
PAUL KLEE, Rdeči balon, 1922
PAUL KLEE
Rdeči balon
1922, 31,1 x 31,1 cm

Umetniki so od nekdaj iskali način, kako bi v svojih delih ujeli potek časa in dejavnosti, pri čemer so uporabljali sekvenčno slikanje in abstrakcije. Mnogi so zato iskali navdih v glasbi, časovni umetnosti, ki je organizirana po sekvencah, ki se odvijajo v nespremenljivem časovnem zaporedju znotraj določenega časovnega okvira.

MARCEL DUCHAMP, Akt, ki se spušča po stopnicah št.2, 1912

MARCEL DUCHAMP
Akt, ki se spušča po stopnicah št.2
1912

Harmonični odnos

Glasbena in likovna umetnost se dopolnita v svojih nasprotjih – dobra glasba slika podobo in prav zaradi tega pogosto trpita njena struktura in časovna organizacija, dobra slika pa teži k dinamičnosti, ujame časovnost in slika minljive trenutke, pri čemer trpi njena forma, saj časovnost prikazuje s krožnimi linijami in abstrakcijo, v kateri so zabrisani odnosi in ekspresije prikazanega.

PIET MONDRIAN, Broadway Boogie-Woogie, 1957

PIET MONDRIAN
Broadway Boogie-Woogie
1957

Do najboljših povezav in sovpadanja pride, ko slikarstvo in glasba ne težita k prilagajanju in posnemanju, temveč predstavljata resničnost skozi svoje dimenzije. Tako glasba prinaša časovnost, slika pa ustvarja prostor.

IGOR BRAVNIČAR
Membrana (2)
2018, olje na platno, 212 × 268 cm
Več

Ambient in ustvarjalni proces

Poleg dopolnjevanja v različnih dimenzijah je pomemben tudi vpliv glasbe na sam ustvarjalni proces. Znano je, da na ustvarjanje močno vpliva okolje, v katerem slikarsko delo nastaja ter v katerem pride do izraza emocionalna funkcija glasbe, ki vpliva na ustvarjalčeva čustva in usmerja nastanek končnega dela. Med poslušanjem klasične glasbe bo morda umetnik ustvarjal drugače, kot bi ustvarjal ob jazzu, bluesu ali ambientalni elektroniki.

IGOR BRAVNIČAR
Vrt
2017, mešana tehnika, 111 × 168 cm (z okvirjem)
Več

Glasba in slikarstvo Igorja Bravičarja

Podobno povezavo najdemo tudi v slikarskih delih Igorja Bravničarja, za katerega je izražanje v jeziku umetnosti prav prepletanje glasbe in likovnega ustvarjanja. Avtor umetnost v abstraktni obliki doživlja v glasbi, ki je njegov primarni študij, s čopičem pa jo prevaja v vizualni svet, kjer se ukvarja z raziskovanjem filozofskih pojmov, ki obravnavajo neskončnost, horizonte, meje in prehode. Avtor na razstavah svoje slikarske podobe pogosto nadgradi z glasbeno spremljavo, ki pomaga gledalcu vzpostaviti močan emocionalni element in z njim globje doživljanje umetniških del.

IGOR BRAVNIČAR
Izvir
2017, mešana tehnika na platno, 70 × 100 cm
Več

V septembru so Bravničarjeva dela zaživela v prostorih Antiq Palace hotel & Spa v Ljubljana, kjer je potekala predstavitev ekskluzivnega avdio sistema priznanega švicarskega prestižnega butičnega proizvajalca FM Acoustics, ki ga je leta 1973 ustanovil Manuel Huber. Tako so ob kakovostni zvočni kulisi umetniška dela ponovno zaživela in pustila izreden vizualno-emocionalni vtis.

Igor Bravničar

Antiq Palace hotel & Spa, razstava, september 2020

Shopping Basket