4 MAR 2021

Nik Anikis in Triton prepričala strokovno žirijo

Umetniški izraz neorenesančnega akademskega slikarja Nika Anikisa zaznamujejo uporaba klasičnih slikarskih tehnik, tehnična perfekcija ter raziskovanje mistike sublimne lepote in globin vizij v povezavi z naravo, harmonijo in disharmonijo ter odnosom med svetlobo in temo. S svojim likovnim delom je tokrat prepričal tudi strokovno žirijo enega najprestižnejših mednarodnih tekmovanj za realistično umetnost na svetu ARC Salon Competition.

Nik Anikis Skušek v studiu v času slikanja dela Prekletstvo Tritona


VEČ

ARC Salon Competition, ki ga vsako leto organizira Art Renewal Center (ARC) iz Amerike, velja za največje in eno izmed najprestižnejših tekmovanj realističnega slikarstva. Vsako leto se na razpis prijavi na tisoče umetnikov z vsega sveta, ki se s svojimi slikami, risbami in kipi potegujejo znotraj številnih kategorij, med katerimi je tudi imaginarni realizem. Gre za smer magičnega realizma, ki domišljijske podobe vizualizira z uporabo realističnih pristopov. Znotraj te kategorije je bila na letošnjem salonu uvrščena in nagrajena Anikisova slika Prekletstvo Tritona, ki je prejela posebno nagrado organizatorja.

Delo, ki so ga navdahnila močna čustva ob boleči izkušnji, prikazuje zaledenelo jamo, dekle pod ledom in Tritona, sina Pozejdona in Amfitrite, ki je poznan kot prenašalec sporočil med morjem in zemljo. Če morje in zemljo razumemo kot ženski in moški vidik, predstavlja Triton komunikacijo med njima. Kadar je ta dobra, je dober tudi odnos, in kadar je ni, postane odnos hladen, oddaljen in osamljen. Čeprav se partnerja trudita zbližati in ponovno vzpostaviti komunikacijo, led ne izgine. Tritonovo prekletstvo najdemo v tej neustavljivi želji – želji po vzpostavitvi zveze, ki je ni mogoče ponovno vzpostaviti. Bolečina, ki jo prinaša ločitev, ima na sliki obliko ledu in ledenih sveč, ki stojijo med Tritonom in njegovo ljubljeno, ter jima preprečujejo, da bi segla drug k drugemu in vzpostavila povezavo.

NIK ANIKIS SKUŠEK
Prekletstvo Tritona
2019, olje na platno, 130 x 130 cm

VEČ

Nagrajeno olje na platno je sestavljeno iz štirih različnih slojev barve. Na primerno pripravljeno platno je avtor po zgledu nizozemskih klasičnih mojstrov najprej nanesel monokromatsko, torej enobarvno, svetlo-temno osnovo z rjavo barvo in označil končno postavitev. V tehniki grisaille, pri kateri se uporabljajo črni, beli in sivi odtenki za izgradnjo iluzije forme, je ustvaril zasnovo teles, tako da je s sivimi odtenki gradil svetlobo, rjave odtenke podlage pa uporabil za sence. S to tehniko toplo hladnega grisailla je ustvaril človeški telesi. Za zadnji sloj slike je uporabil polno paleto barv za odtenke kože ter vpliva modrih barv okolja na kožo. Zaledenela votlina z razgledom na zasneženo pokrajino in izdelava končnih podrobnosti pa sta prišli na koncu.

NIK ANIKIS SKUŠEK
ŠTUDIJA VAN DYCKA, SVETI HIERONIM
2016, olje na platno, 70 x 50 cm, Firenze

VEČ

Akademski slikar izbira motive za svoja dela v svetu, ki ga obdaja, pri čemer ga pritegne predvsem lepota forme človeškega telesa in oblike v naravi. V njegovih delih zasledimo vse od nenavadnih postavitev teles, nad katerimi se je navdušil pri delu z baletniki, pa do fantazijskih okolij, ki izhajajo iz njegovih vizij. Niku Anikisu nikoli ne zmanjka idej in motivacije za ustvarjanje, saj je zanj, kot sam pravi, umetnost življenjska sila: »Moje vizije so polne podob, ki me kličejo, da jih izlijem na platno, ki je ploskev. Z uporabo slikarskih principov in metod lahko ustvarim iluzijo globine in forme v njej. Z uspešno naslikano podobo, za katero imam občutek, do bo kar izstopila iz slike, se počutim kot slikarski čarovnik, in to me vedno osrečuje.«

NIK ANIKIS SKUŠEK
Chiara
2015, sedeči akt, toplo-hladni Grisaille, olje na platno, 60 x 40 cm, Firence

VEČ

Ljubezen do slikanja ga spremlja že od zgodnjega otroštva, saj je pri petih letih prvič začutil željo po ustvarjanju. Ob podpori družine sta ga čopič in platno vodila v uk k vrhunskim slikarjem v Italijo, Španijo, na Nizozemsko, Češko, v Francijo in Anglijo, kjer je osvojil spretnosti slikarskih tehnik, s katerimi danes ustvarja tehnično dovršena in večkrat mednarodno nagrajena slikarska dela. Med študijem na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani se je navdušil nad klasičnimi in realističnimi metodami slikanja in risanja, zato se je odločil za študij v Firencah na Angel Academy of Art, kjer je uspešno zaključil celoten program. Svojo pot je nadaljeval s poučevanjem na Classic Art Academy na Nizozemskem in leta 2016 iz slikarstva magistriral v Ljubljani.

NIK ANIKIS SKUŠEK
Roke XLVII, XLVIII, XLIX
2013, anatomske risbe, serija sto rok, akvarelni svinčnik na papir A4, 29,7 x 21 cm, Ljubljana

VEČ

Danes ga razveseljujejo in navdihujejo odkrivanje novih možnosti tehnik oljnega slikarstva in učenje slikanja, predvsem pa deljenje znanja z vsemi, ki jih tovrstno ustvarjanje zanima. Sam pravi, da zna svoje tehnike in ljubezen do slikanja predajati naprej tako, da služijo tistim, ki prvič držijo v rokah čopič, kot tudi že uveljavljenim umetnikom. Na njegovih slikarskih delavnicah se vedno najde veliko koristnih in praktičnih nasvetov, ki jih je mladi umetnik pridobil na številnih slikarskih izobraževanjih, šolah in delavnicah.

Nik Anikis Skušek pri ustvarjanju, Atelje Galerija, 2020

VEČ

Shopping Basket