20 OKT 2020

S SLIKO DO SPREMEMBE

Nekaj misli o vlogi umetnosti na področju notranjega dizajna ter njenem vplivu na interjer in počutje v prostoru.
Umetniško delo lahko prostor spremeni na bolje, pove njegovo zgodbo, mu doda življenje, ritem in energijo, lahko pa mu dinamičnost tudi odvzame in ambient zapre. Prav zato je zelo pomembno, da pri opremljanju doma, pisarne in drugih interierjev premišljeno izberemo umetnine glede na značilnosti prostora ter glede na okus in želje vsakodnevnih uporabnikov.

LEON ZAKRAJŠEK
Riba (1)
2019, monotipija, 70 × 87 cm

VEČ

Barvna paleta

Barve močno vplivajo na posameznika, zato je zelo pomembno, da za svoj prostor izberemo prave barvne kombinacije. Eden lažjih načinov, kako se odločiti za prevladujoče tone, je, da poiščete sliko ali drugo umetniško delo, ki vas navdihuje, nosilne barvne tone pa postavite za izhodišče pri izbiri barve drugih prostorskih elementov.

KRISITNA RUTAR
več del
suha igla

VEČ

Močne barve

Če ste naveličani trenutne ureditve svojega prostora in si želite spremembe, vendar nimate namena zamenjati pohištva, lahko svoj prostor popestrite, razgibate in osvežite z novim umetniškim delom v močnih barvah. Te bodo pritegnile pozornost, ohranile urejenost in vnesle svežo energijo v vaš dom ali pisarno.

SILVESTER PLOTAJS SICOE
več del
olje na platno

VEČ

Tekstura

Vzorci in različne teksture dajejo prostoru globino in ga s tem vizualno povečujejo. V interierju pomagajo ustvariti vizualno ravnovesje in različne občutke vse od domačnosti in udobja do svečanosti in urejenosti. Običajno velja, da z grobimi teksturami ustvarjamo intimno vzdušje, gladke teksture pa vnašajo eleganco.

PRIMOŽ PUGELJ
Maske
3D print

VEČ

Osrednja točka ali fokus

Eno osnovnih pravil notranjega dizajna je, da mora imeti vsak prostor eno osrednjo točko oziroma en predmet, ki bo takoj pritegnil pozornost in dal obiskovalcu občutek o prostoru. Slika ali drugo umetniško delo je lahko odlična osrednja točka. Če se odločite zanj, je pri izbiri najbolj pomembna njegova velikost. Premajhno delo se bo izgubilo med ostalimi elementi, preveliko pa lahko daje občutek, da presega svoje meje in zaseda vlogo drugih ključnih elementov.

LUČKA ŠPAROVEC
V srcu
2018, 7/20 Giclée art print,
43,5 × 70 cm

VEČ

Občutek izpopolnjenosti

Nekateri prostori lahko kljub svoji funkcionalnosti delujejo nedokončano. Umetnine ustvarijo občutek, da nič ne manjka, da je prostor zaključen in izpopolnjen. Pri tem je pomembno, da se izbrana umetnina ujema s stilom ostalega pohištva in drugih predmetov v sobi.

LUČKA ŠPAROVEC
Več del
risba na papirju

VEČ

Uravnovešanje prostora

S pravilno umestitvijo umetniškega dela lahko svoj prostor vizualno povečate ali popravite občutek neuravnovešenosti. Pri prostorih z visokimi stropi in nizkim pohištvom včasih dobimo vtis, da je težišče postavljeno na tla. To lahko rešimo z umestitvijo velikega dela, ki bo pritegnilo pogled višje, ustvarilo povezavo med stropom in tlemi ter zapolnilo vmesno praznino. Majhen prostor lahko vizualno razširimo s premišljeno umestitvijo manjših del, ki bodo ustavila občutek gibanja in z njim prostranosti.

DORIAN R. SPANZEL
več del
mešana tehnika

Več

Dinamičnost

Element gibanja s pripovedovalnim namenom pri svojem ustvarjanju uporabljajo umetniki, ki z različnimi tehnikami usmerjajo gledalčevo pozornost in s tem vplivajo na dojemanje dela. Z usmerjanjem gledalčeve pozornosti lahko vplivamo tudi na dojemanje prostora, pri čemer vtis ustvarjamo z ustrezno razporeditvijo pohištva in umetnin. S spretno izbiro umetniških del in njihovo razporeditvijo obiskovalčev pogled usmerjamo od ene točke do druge ter s tem ustvarjamo občutek povezanosti in celovitosti.

KRISTINA RUTAR
več del
suha igla

Več

Izražanje življenjskih prepričanj

Občutek domačnosti in povezanosti lahko ustvarite tudi s povezavo življenjskih nazorov in notranje opreme prostora. Pri izbiri umetniškega dela se orientirajte glede na svoja prepričanja in priljubljeni stil. Opremite svojo sobo z upodobitvijo, ki izraža vašo filozofijo, ali izrazite svojo kreativnost.

LEON ZAKRAJŠEK
Enso, več del
monotipija

Več

 

V VITRINI
TIHOMIR TOMIČ
Barvno steklo
Več

TINA KODER GAJZER
Ročno izdelana idrijska čipka
Več

DODATKI
Beležnice
Več

Photo credit: Stella Sky Appartments

Shopping Basket